Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinin düzenlediği yerel basında dijital çağ panelinde günümüz çağının dijtalleştiğine ve buna artık adapte olunması ve öğrenilmesi gerektiği konular ele alındı.

Panel 17 Aralık’ta Selçuk Üniversitesi Merkezi Derslik Çatalhöyük Amfisinde düzenlendi. Açılış konuşmasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Çakır, konuşmasında “Günümüz dijital çağına ayak uydurmamız önemlidir ve bu konu en fazla da İletişim Fakültesi öğrencileri için önem taşıyor.” dedi. İkinci panel konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da konuşmasında “Günümüzde teknoloji hayatımızın her alanında olduğu gibi iletişim dünyasında köklü değişimlere yol açmaktadır.” dedi.  Açılış konuşmasından sonra Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Yılmaz moderatörlüğünde panele geçildi. Panel konuşmacıları Doç. Dr. Salih Tiryaki, Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Mehmet Feramuz Ayan, Ekonomi Gazetesi Konya Bölge Müdürü İbrahim Çiçekçi, Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre Özgül, Hakimiyet.com Yazı İşleri Müdürü Taner Özay söz aldı.

Doç. Dr. Tiryaki panel konuşmasında “Yerel basında dijitalleşmenin birçok katkısı olduğu gibi dezavantajları da beraberinde getirdi.” sözlerini kullandı. Prof. Dr. Ayhan konuşmasında “Genellikle internet veya iletişim teknolojisi tarihinde çalışan akademisyenler birinci aşama, ikinci aşama ve üçüncü aşama gibi kavramlar üzerinde tanımlama yapıyorlar ve bugünkü geldiğimiz noktayı da beşinci aşama olarak tanımlıyoruz. Beşinci aşamada doğal olarak yapay zekaya giriyor ve yapay zekayla toplumsal tanımlarımızın dijitalleşmesi dışında yeni bir tanımlamayla zorunlu hale geliyor.” cümlelerini kullandı. Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Mehmet Feramuz Ayan konuşmasında “Basın yayın kurumu öncelikle ne yapıyor? 1961 yılında 195 sayılı yasayla kuruluyor ve tepe çalışma alanı yaygın gazeteler, ulusal gazeteler bunların denetlenmesi, vergilenmesi ve desteklenmesi anlamında ciddi bir sorumluluğa sahip desteklemesi denenirken mali olarak desteklenmesi. Dünya’nın farklı yerlerinde basın desteklenir, bizim ülkemizde ise bunun yapılma şekli kamu ilanlarının gazetelerde resmi ilan yapması şeklinde olur.” dedi. Ekonomi Gazetesi Konya Bölge Müdürü İbrahim Çiçekçi konuşmasında “Yeni nesil gazeteciliğin avantajlarından şöyle bahsedeceğim: Akredite sistemine adapte olan gazetelerden olduk, dijitalleşmemizi tamamladık ve şuan şartları sağlayan kurumlardan bir tanesiyiz.” açıklamalarını yaptı. Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emre Özgül “Ben Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezunum ve Dünya’ya bir daha gelsem yine burada okurdum.” söyleminde bulundu ve konuşmasına “Önceki yıllarda gazeteler tirajlarıyla değer görürken, bugün internet siteleri ve sosyal medya platformlarının güçlülüğüyle ve takipçi sayısıyla daha çok ön plana çıkıyor.” ifadelerini ekledi. Hakimiyet.com Yazı İşleri Müdürü Taner Özay konuşmasında ”Bütün mecraların dijitalleşmesi için belli başlı kriterlere sahip olması  gerekir. Bu işe başlamadan önce bir markete, fiziki bir alana ihtiyacınız olacak. Bu fiziki alan dijitalde sunucu dediğimiz yerdir.” dedi.

Katılımcıların konuşmalarından sonra panelde yer alan kişilere teşekkür belgeleri verilerek program sonlandı.